Friday, May 28, 2010

Apropo de soarta monedei Euro

Apropo de conspiratia impotriva monedei europene despre care vorbeam intr-un post anterior si despre riscul disparitiei ei in urmatoarea perioada, am gasit o parere interesanta si reliable a unui expert in domeniul financiar, exprimata recent in editia din 15 mai 2010 a ziarului Jurnal de Chisinau:

"Nu cred în dispariţia euro de pe piaţa valutară" a spus directorul Agenţiei de rating şi estimare “Estimator-VM” Natan Garstea. “Speculaţiile pe marginea scoaterii din circulaţie a monedei europene sunt mai mult o chestiune politică decât una economică. Moneda europeană va merge bine în continuare."

Opinia sa vine ca un raspuns la afirmatia ingrijoratoare expusa de Jacques Attali, former chief of the European Bank for Reconstruction and Development:

“If there’s no extremely strong and immediate action, next year the euro won’t exist anymore. It’s best to prepare for the worst.”

Pachetul financiar pregatit de catre UE si FMI pentru a salva Grecia in schimbul unor masuri de austeritate foarte severe nu a avut efectul scontat asupra speculatorilor care se pare ca nu urmaresc decat deprecierea monedei euro. Dar stau si ma intreb, daca dupa atata efort de dragul Greciei, alte tari, precum Italia, Spania, Portugalia, chiar si Romania vor urma aceeaasi soarta, care va fi solutia petru ele, fiind deja toate resursele epuizate?

Prea multe sunt diferentele dintre cele 27 tari membre la nivel de economie, masuri sociale, abordare, mentalitate. Din cauza acestor neomogenitati s-a ajuns la situatia de disperare in care ne aflam acum. Poate ca inainte sa ne fi bucurat atat de mult ca intram in UE trebuia sa ne fi gandit daca meritam sa ne aliniem anumitor standarde, daca suntem capabili sa tinem pasul cu niste piete care se bazeaza pe principii liberale de secole. Unde varsta de pensionare este demult 60 ani sau peste. Pentru noi toate aceste schimbari sunt ca niste lovituri sub centura, foarte greu de digerat, suportat, acceptat. Facem sacrificii ca sa ramanem in Europa, sa ramanem pe linia de plutire si sa salvam unitatea, care si asa este fragila.

3 comments:

Natan said...

Apropo, foarte bine întrebi. Părerea mea pentru Republica Moldova este că, deși vectorul general pentru noi trebuie să fie UE, nu trebuie să ne grăbim. La diferențele uriașe care sunt între nivelul nostru de trai și acel din Europa, atât noi vom fi o piatră legată de picioarele lor (o pietricică, mai exact), și pentru noi va fi un șoc foarte greu de depășit. Sigur, în cazul României aceasta a fost mai atenuat, fiindcă și nivelul de trai este mai mare.

E bine să ne grăbim în UE, însă vorba ceea, festina lente...

Stela Davis said...

Si pentru Romania a fost un soc, dar acesta s-a revelat treptat, acum se vad cu adevarat efectele schimbarii. Si mai mare va fi socul atunci cand va fi introdusa in tara moneda Euro si respectiv vor creste toate preturile (prin rotunjire :D )

Narcotistul said...

Da intr-adevar situatia din zona euro este foarte grea. Chiar daca se vorbeste despre o posibila destramare a zonei euro din cauza tarilor precum Grecia-Spania-Portugalia-Italia.

Europa va salva euro, pentru ca moneda chiar merita sa fie salvata, din cauza ca a facilitat fluxurile de capital si a redus costurile afacerilor in toate tarile. Comportamentul economic al Greciei a fost foarte prost, chiar si dupa standardele europene, dar acest lucru nu inseamna ca Europa nu poate avea aceeasi moneda.
Euro a scutit Grecia de un dezastru si mai mare: saracia care declanseaza hiperinflatia. Daca Atena ar folosi inca drahma, raspunsul guvernului la dificultatile sale ar fi fost sa dea drumul la tiparnite, aruncand statul intr-o inflatie ingrozitoare.
Banca Centrala Europeana ar putea sa salveze cu mana ferma euro, raportand cursul valutar la aur. Din pacate, data fiind starea curenta a gandirii economice, acest lucru nu se va intampla.

Post a Comment