Sunday, May 27, 2012

Cateva remedii pentru bebelusi hiperactivi

Conform statisticilor, un procent din ce in ce mai mare de bebelusi sunt hiper activi. Hiper activitatea se manifesta prin ore de somn extrem de putine (in jur de 10 ore din 24, desi ar trebui sa doarma 17-18 ore, mai ales nou-nascutii), adormit foarte dificil, somn agitat sau in reprize scurte, plans frecvent in timpul somnului, in stare de veghe – agitatie, agresivitate, dispozitie instabila, plans isteric, mese frecvente (la 1-2 ore), dorinta de a fi purtat mereu in brate sau leganat (mai ales seara).
Iata remediile care le-am identificat, unele mai mult sau mai putin eficiente, in functie de personalitatea fiecarui bebelus:

1. Schimbarea pozitiei – Daca bebe scanceste in timpul zilei, nu ii este somn, este hranit si curat, o solutie buna este schimbarea pozitiei lui, de exemplu, multora le place sa stea pe burtica (desi unor parinti le este frica sa-i puna pe burtica in primele saptamani de viata), pe o parte (unora nu le place pentru ca simt ca nu au stabilitate), semi-sezanda – ca intr-un fotoliu, sau pe verticala (in brate). Alternate des, il pot pacali sa stea cuminte cateva minute.

2. Leganatul – Functioneaza perfect inainte de somn, dar nu se recomanda in stare de veghe. Bebelusul trebuie sa invete sa asocieze leganatul cu somnul si sa stie ca daca este leganat trebuie sa adoarma. Dezavantajul - bebelusii hiper activi se trezesc in momentul in care nu mai sunt leganati. Daca e cineva disponibil in casa ar fi bine sa-l legene in continuu macar in timpul zilei pentru a-i asigura un somn mai de lunga durata.O solutie buna ar fi achizitionarea unui leagan automat, pe baterii.

3. Plimbatul prin casa – mai ales in pozitie verticala, se dovedeste a fi extrem de eficient in stare de veghe daca bebelusul este plangacios. Il calmeaza faptul ca se simte in siguranta dar si vede tot ce se intampla in jur, se schimba peisajul (ii capteaza atentia). Dezavantajul – poate fi foarte obositor.

4. Mese mai dese – chiar daca e obositor pentru mama, poate fi o solutie. Eu sunt impotriva meselor la ore fixe. Sanul matern nu este doar o sursa de mancare pentru bebelusi ci si un refugiu, o sursa de calmare, un loc unde se simt protejati.

5. Camomilla – este un remediu naturist care functioneaza in cazul unei energii debordante. Este suficienta administrarea a 2 portii a cate 5 granule dizolvate in apa fiarta sau lapte. Asteptati efectul in cateva zile, nu imediat. Bebelusul va deveni mai somnolent si un pic mai linistit, cel putin in timpul somnului. (nu e valabil pentru toti)

6. Infasatul – desi suna arhaic, functioneaza in majoritatea cazurilor. Micutul se va revolta cu siguranta si se va agita la inceput in tentativa de a se elibera dar pana la urma se va linisti si va adormi.

7. Plimbari in aer liber – aerul proaspat ii calmeaza, mai ales cel racoros, toamna, iarna sau primavara. Cu conditia sa plimbati caruciorul in continuu. E posibil ca bebe sa inceapa sa se agite in momentul in care nu mai simte miscare. Dezavantaj – necesita conditie fizica!

8. Suzeta – poate fi o sursa de calmare doar pentru o parte dintre bebelusi. Unii (mai ales cei alaptati la san) o ling si o scuipa atunci cand realizeaza ca nu curge nimic bun din ea, mai ales daca plang, o refuza prompt. Nu obisnuiti bebe-ul sa doarma cu suzeta pentru ca o va pierde in somn si se va trezi.

9. Uscatorul de par – este un remediu miraculos si prietenul de nadejde al parintilor de bebelusi hiper activi. Merge si aspiratorul sau blenderul, datorita zgomotului ritmic care ii linisteste, dar si aerul cald al feonului.

Daca identificati si alte metode, nu ezitati sa-mi lasati un comentariu! Poate fi util.

0 comments:

Post a Comment