Friday, January 9, 2015

De ce sarbatorim Craciunul pe 25 decembrie?

Nici un text crestin nu precizeaza clar in cifre data si anul nasterii lui Isus. Suntem nevoiti sa le deducem din diverse surse.
Nu ne indoim de faptul ca s-a nascut anume in acea perioada, dar parerile sunt impartite in privinta datei exacte. Istoric vorbind, el s-ar fi nascut in jurul anului 7 inainte de Hristos si nu in anul zero. Avand in vedere faptul ca in scrierile biblice sunt mentionati ciobani la pascut oile in momentul nasterii lui Isus, nu ne putem imagina ca s-ar fi intamplat in plina iarna, ci poate undeva prin septembrie-octombrie.
Tot ce putem sa aflam din evanghelii este ca s-a nascut in perioada imparatului Irod, marele tiran. Dar Irod a murit in anul 4 i.de H, aceasta data fiind atestata in toate documentele istorice ale vremii. Ceea ce inseamna ca Isus s-a nascut inainte de anul pe care acum in consideram anul nasterii sale. E greu sa se determine exact anul, dar ar fi fost intre anul 7 si anul 4 inainte de H. Pentru a ne apropia mai exact de anul respectiv, sa ne aducem aminte de steaua luminoasa a magilor. Cu siguranta in noaptea nasterii sale s-a produs un fenomen astrologic iesit din comun, pt a explica aparitia unei lumini puternice pe cer. In prezent astrologii, prin formule si calcule pe calculator, pot reproduce toate evenimentele astrologice produse cu mii de ani in urma. Ei afirma ca in anul 0 nu s-a intamplat nimic iesit din comun pe cerul Bethleemului in luna decembrie. In schimb au notat un eveniment spectaculos in data de 05 decembrie anul 7 inainte de H. Jupiter s-a apropiat de Saturn foarte mult de 3 ori la rand, fenomen care se produce extrem de rar (in 3000 de ani numai de 13 ori), vizualizat de pe pamant sub forma unei lumini foarte puternice. Tripla conjonctiune a celor doua planete a fost interpretata de catre oamenii din acele timpuri ca un semn divin.
In ceea ce priveste data de 25 decembrie - la baza sarbatorii de Craciun este o sarbatoare pagana care diviniza zeul soarelui, fixata nu intamplator in ziua solstitiului de iarna. Aceasta sarbatoare era foarte indragita de toti oamenii. Conform traditiei se organizau mese festive si se chefuia in noaptea cea mai lunga a anului.
Decizia de a sarbatori Nasterea lui Isus pe 25 decembrie a fost luata de catre biserica in jurul secolului 4 d. H. pe baza sarbatorii pagane la care oamenii nu erau gata sa renunte usor. Reprezentantii bisericii crestine au fost asadar nevoiti sa le combine pe cele doua si sa-i dea acestei date o noua semnificatie.

0 comments:

Post a Comment