Saturday, May 11, 2013

A fi sau a nu fi vegetarian?

Recunosc ca desi ma simt uneori tentata sa incerc, ceva ma opreste. Vegetarienii adevarati ar spune ca nu sunt suficient de tare incat sa renunt la lactate si carne. Dar de fapt, cred ca ceea ce ma opreste sa fac acest pas este instinctul. Oricat de mult respect si admir vegetarienii, unii dintre ei mi se par exagerati. Acestia ridica veganismul la rang de religie si nu scapa ocazia sa tina prelegeri lacrimogene despre protectia animalelor si excesul de colesterol. Iata ultima chestie pe care am auzit-o: cica laptele de vaca apartine vitelusilor si nu noua... corect, insa ce facem cu laptele de vaca in surplus? Toata lumea stie ca vacile sunt mai laptoase decat noi... O dezbatere pe aceasta tema ar putea dura la nesfarsit, dar iata argumentele mele de baza pro si contra:

De ce sa fim vegetarieni?

1. Alimentele de origine vegetala sunt mai sanatoase pentru organism, continand mai putina grasime, mai multi carbohidrati, mai multe fibre si vitamine (foarte bun argument).
2. Alimentele de origine animala pot fi mai usor contaminate de micro-organisme patogene, virusuri, bacterii periculoase (insa si plantele/legumele/fructele pot fi stropite cu pesticide si injectate cu hormoni...)
3. Hrana vegetala este mai usor de digerat si asigura o stare generala a organismului mai buna (insa si o dieta echilibrata pe baza de carne nu dauneaza, totul e sa eviti excesul de grasimi)
4. Exista alimente vegetale care inlocuiesc cu succes alimentele de origine alimala dar nu si vice-versa (foarte bun argument)
5. Veganismul perpetueaza fauna planetei (daca am fi cu totii vegetarieni, poate ar fi valabil, dar pana atunci, nici o sansa) (p.s. - daca nu am mai sacrifica animale, ele s-ar inmulti si la un moment dat ar pune in pericol rezervele vegetale)

De ce sa nu fim vegetarieni?

1. A fi vegetarian costa foarte mult, desi multi vegetarieni sustin ca alimentele de origine animala sunt mai scumpe, este doar o iluzie. Daca vrei seminte/cereale/fructe eco, din surse sigure, trebuie sa platesti peste pretul pietei. Nu oricine isi permite (de exemplu laptele de soia este mai scump decat laptele de vaca).
2. Omul este un mamifer carnivor prin definitie, prezenta caninilor demonstreaza acest lucru. Inca de la inceputul timpurilor omul vana animale pentru a supravietui, consumand carnea si imbracandu-se cu blana lor. Bineinteles ca de atunci am evoluat, mancam carne gatita, suntem mai civilizati, dar schimbarea alimentatiei ar atrage dupa sine modificarea fondului genetic, impotriva naturii.
3. Consumul exclusiv de vegetale (carbohidrati sau proteine) poate cauza anumite boli pe fond de oboseala, carente, sistem imun slabit. Vegetarienii sunt intr-adevar mai slabi, dar oare ei se satura vreodata? O nutritie sanatoasa trebuie sa includa multe elemente care lor le lipsesc sau le consuma in exces.
4. Si plantele sufera atunci cand sunt taiate, atunci de ce sa protejam doar animalele?
5. Nu s-a demonstrat inca stiintific ca o dieta vegetariana este mai sanatoasa decat o dieta ce include carne. Totul depinde de cat de echilibrata este dieta pentru care optam.

In concluzie, am mari dubii in ceea ce priveste modul de viata vegetarian.
Voi ce parere aveti ?

0 comments:

Post a Comment